Medel från Vetenskapsrådet till Hälsometri

Nyhet: 2018-10-26

Varför är det nästan dubbelt så många läkarbesök per person i primärvården i Stockholm jämfört med i Östergötland? Skillnaden i sjukvårdsutnyttjande mellan svenska regioner är stora och har ökat över tid. De stora regionala skillnaderna gör att det kan ifrågasättas om vi i Sverige når målet om en jämlik och rättvis fördelning av sjukvårdens resurser.

För att förstå i vilken utsträckning regionala skillnader i sjukvårdsutnyttjande är acceptabla, så måste vi förstå vilka faktorer som förklarar de regionala skillnaderna. Det är vad som är syftet i forskningsprojektet som leds av professor Mikael Svensson vid Hälsometri som tillsammans med doktorand Naimi Johansson tilldelades 3,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Övriga medarbetare i projektet är Niklas Jakobsson vid Karlstads universitet och Simona Gamba vid universitet i Verona, Italien.

I forskningsprojektet kommer stora svenska registerdata från Västra Götalandsregionen, Skåne, Stockholm och Östergötland användas för att förstå om de stora regionala skillnaderna i sjukvårdsutnyttjande framförallt förklaras av skillnader i utbud, som exempelvis tillgänglighet till vård, eller om det framförallt förklaras av olika efterfrågan och behov. Om ett högre sjukvårdsutnyttjande kan förklaras av skillnader i befolkningens hälsa och vårdbehov ("efterfrågan") kan det ses som acceptabla skillnader utifrån hälso- och sjukvårdslagens prioriteringsgrunder. Men om regionala skillnader primärt förklaras av utbudsfaktorer, såsom tillgänglighet till vård, så är det inte motiverat utifrån lagstiftningens intentioner.

Forskningsprojektet kommer framförallt baseras på en metod som bygger på att utifrån stora svenska registerdata jämföra personer som flyttar mellan svenska regioner med de som inte flyttar (eller endast flyttar inom en region). Genom att analysera hur sjukvårdsutnyttjande förändras när någon flyttar från t.ex. från Östergötland till Stockholm (och tvärtom) så kan vi studera hur mycket av de regionala skillnaderna som förklaras av skillnader i befolkningsstruktur ("efterfrågefaktorer") respektive skillnader i plats ("utbudsfaktorer"). Kunskap kring vad som förklarar de stora regionala variationerna i sjukvårdsutnyttjande är nödvändigt för att kunna förstå, utvärdera och bedöma lämpligheten i policyförslag för att eventuellt åtgärda regionala ojämlikheter.

Sidansvarig: Naimi Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-09-04