Läkarstudenter skriver examensarbeten vid enheten

Nyhet: 2018-09-26

Tre läkarstudenter på T10 på läkarprogrammet gör sina examensarbeten med handledning från Anna Grimby Ekman. Här berättar Dan, Staffan och Björn om sina examensprojekt.

Dan Christensson

I mitt projekt studerar jag hur personer med kronisk nacksmärta reagerar på lätt fysisk ansträngning, jämfört med friska kontroller. Klinisk erfarenhet av denna grupp patienter har antytt att dessa reagerar med ökad trötthet och ökad smärta dagarna efter fysisk ansträngning. Det vi undersöker i detalj är om gruppen med kronisk smärta skiljer sig i ett antal inflammatoriska biomarkörer jämfört med den friska kontrollgruppen. Dessa biomarkörer har i tidigare studier visat sig vara förenade med ökad smärtkänslighet och skulle om dessa visar sig vara högre hos gruppen med smärtproblematik kunna ge en ökad förståelse och en bättre förklaringsmodell för kronisk smärta.

Staffan Björndell

I framtiden siktar jag på att arbeta som distriktsläkare. Denna termin skriver vi examensarbete och mitt projekt syftar till att undersöka sambandet mellan långvarig smärta och arbetsförmåga bland unga vuxna. I projektet studerar jag en om förändring i smärtan har samband med förändring i arbetsförmåga. Jag skall också undersöka hur sömn påverkar sambandet, samt om det finns skillnader mellan unga män och kvinnor. Detta är en epidemiologisk studie på ett populationsurval av unga vuxna, som följts under fem år. Detta känns som ett intressant forskningsfält då patientgruppen med långvarig smärta är stor, inte minst inom primärvården.

Björn Johansson

Jag jobbar med ett projekt för att undersöka hur olika former av långvarig smärta är associerade. Bakgrunder är att vi frågat oss om det är så att patienter med generaliserad smärta diagnostiseras med tex ländryggssmärta för att både patient och läkare vill hitta en fysisk orsak. Blir resultatet att patienten genomgår undersökningar i onödan istället för att koncentrera sig på rätt behandling? I min studie skall jag använda material från 2016 i Stefan Bergmans EpiPain-kohort. I korta drag skall jag jämföra olika smärtlokalisationer och generaliserad smärta och vad det genererar i sjukvårdskostnader (sjukvård och sjukskrivningar) och livskvalité. Jag har valt detta projekt då jag ser att det är en viktig och vanlig patientgrupp i vården, framförallt inom primärvården där jag ser min framtida arbetsplats.

Från vänster: Dan, Björn och Staffan

Sidansvarig: Naimi Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-09-04