Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

1,8 miljoner till Hälsometri från Kamprad-stiftelsen

Nyhet: 2018-04-09

Mikael Svensson vid Hälsometri har tillsammans med Mårten Falkenberg och Joakim Nordanstig vid Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset beviljats 1,8 miljoner kronor från Kamprad-stiftelsen för ett projekt med titel ”Kostnadseffektiva behandlingar vid kärlsjukdom i benen”.

Benartärsjukdom drabbar uppskattningsvis 10% av alla svenskar som är 60 år eller äldre. De första symptomen på benartärsjukdom uppkommer i regel när blodflödet inte räcker till vid muskelarbete, och leder till smärta i benen vid aktivitet (fönstertittarsjuka). En allvarligare variant av benartärsjukdom är kritisk ischemi; då krävs snabb utredning och behandling för att undvika tilltagande smärta, vävnadsförlust och risk for amputation.

Kostnader för utredning och behandling av benartärsjukdom uppgår i Sverige till omkring en miljard kronor per år. Och trots ett ökat fokus kring hur vi bäst använder vara begränsade resurser, så finns det i princip inga studier som har analyserat kostnadseffektiviteten med de olika behandlingsalternativen.

Detta projekt baseras på data från 4 randomiserade kontrollerade studier för att analysera kostnadseffektiviteten med olika behandlingsinsatser for patienter med fönstertittarsjuka och kritisk ischemi. Vi kommer även att tillämpa nya sofistikerade statistiska metoder for att beräkna patient-specifika resultat, vilket möjliggör för beslutfattare och behandlare att skräddarsy behandlingsrekommendationer.

AV:

Sidansvarig: Naimi Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-09-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://healthmetrics.gu.se/svenska/aktuellt/n//1-8-miljoner-till-halsometri-fran-kamprad-stiftelsen.cid1563320
Utskriftsdatum: 2019-10-14