1,8 miljoner till Hälsometri från Kamprad-stiftelsen

Nyhet: 2018-04-09

Mikael Svensson vid Hälsometri har tillsammans med Mårten Falkenberg och Joakim Nordanstig vid Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset beviljats 1,8 miljoner kronor från Kamprad-stiftelsen för ett projekt med titel ”Kostnadseffektiva behandlingar vid kärlsjukdom i benen”.

Benartärsjukdom drabbar uppskattningsvis 10% av alla svenskar som är 60 år eller äldre. De första symptomen på benartärsjukdom uppkommer i regel när blodflödet inte räcker till vid muskelarbete, och leder till smärta i benen vid aktivitet (fönstertittarsjuka). En allvarligare variant av benartärsjukdom är kritisk ischemi; då krävs snabb utredning och behandling för att undvika tilltagande smärta, vävnadsförlust och risk for amputation.

Kostnader för utredning och behandling av benartärsjukdom uppgår i Sverige till omkring en miljard kronor per år. Och trots ett ökat fokus kring hur vi bäst använder vara begränsade resurser, så finns det i princip inga studier som har analyserat kostnadseffektiviteten med de olika behandlingsalternativen.

Detta projekt baseras på data från 4 randomiserade kontrollerade studier för att analysera kostnadseffektiviteten med olika behandlingsinsatser for patienter med fönstertittarsjuka och kritisk ischemi. Vi kommer även att tillämpa nya sofistikerade statistiska metoder for att beräkna patient-specifika resultat, vilket möjliggör för beslutfattare och behandlare att skräddarsy behandlingsrekommendationer.

Sidansvarig: Naimi Johansson|Sidan uppdaterades: 2015-12-21