Josefine Persson försvarar sin avhandling 28 april

Nyhet: 2017-04-26

Den 28 april försvarar Josefine Persson vid Enheten för hälsometri sin avhandling som belyser långtidskonsekvenser för makar till personer som haft stroke ur ett hälsoekonomiskt perspektiv.

Att ge stöd till en partner som insjuknat i stroke upplevs av många som naturligt, men kan även vara påfrestande och påverka den egna livskvaliteten. Tidigare forskning har framförallt belyst makarnas livssituation under de första två åren efter strokeinsjuknande, medan kunskapen om makars stödinsatser och deras självupplevda hälsa är relativt begränsad i ett längre tidsperspektiv.

Studierna i avhandlingen är en del i ett stort forskningsprojekt, The Sahlgrenska Academy Study on Ischemic Stroke (SAHLSIS). Makarna uppskattade sin fysiska, mentala och generella hälsa och fyllde under en vecka i en dagbok där de beskrev hur mycket och vad de gav för stöd sju år efter strokeinsjuknandet.

Resultatet från avhandlingen visade att makar till personer som haft stroke ”mitt i livet” och som är beroende av stöd i vardagen rapporterade lägre självupplevd fysisk, mental och generell hälsa jämfört med makar till personer som var oberoende av stöd.

Makar vars parter var beroende stöd i vardagen rapporterade att de gav betydligt mer omfattande stödinsatser, i genomsnitt 15 timmar stöd om dagen. Fem av dem handlade om praktiskt stöd och 10 timmar bestod av att finnas till hands. Dessa stödinsatser motsvarar uppskattningsvis ett årligt värde av 250 000kr. Makar med mer oberoende partner rapporterade att de gav mindre än en timmas stöd per dag, vilket uppskattningsvis motsvarar ett årligt värde på 10 000kr.

Att även inkludera makarnas konsekvenser i form av minskad självupplevd hälsa samt det ekonomiska värdet av makarnas stödinsatser i hälsoekonomiska utvärderingar av vård- och rehabiliteringsinsatser till personen som haft stroke kan fånga mer av den totala effekten av insatsen för både personer som haft stroke och sammanboende makar.

Länk till avhandlingen i GUPEA.

Sidansvarig: Naimi Johansson|Sidan uppdaterades: 2015-12-21